Jonge starter op de arbeidsmarkt

loopbaan starter baan werkMijn neef van 21 jaar studeert in juni 2014 af. Hij is dan klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Ten minste dat is de bedoeling. De studie is af en er moet gewerkt geworden. Op mijn vragen hoe hij dit ging aanpakken bleef hij het antwoord schuldig. Hij had nog geen idee maar wilde wel een leuke baan.
Nu willen de meeste mensen die ik spreek een leuke baan, maar als starter heb je een extra hindernis. Dat is namelijk dat je weinig tot geen werkervaring hebt. Werkgevers willen graag iemand zo snel mogelijk kunnen inzetten en hebben dan een voorkeur voor ervaring.

Samen met mijn neef ben ik aan de slag gegaan. Dat klinkt heel zwaar maar we hebben samen gekeken wat voor persoon hij is. Wat zijn sterke punten en ontwikkelpunten zijn. Ook hoe andere mensen hem beschrijven. Het was leuk om te zien dat hij steeds beter zichzelf kon omschrijven. Daarna zijn we samen gaan kijken naar wat hij wil. Dus eigenlijk de basis van loopbaancoaching (wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik).

Als starter moet je volgens mij nog meer kijken naar wat jij een werkgever te bieden hebt. Je hebt immers weinig tot geen werkervaring en bent jong. Nu kan juist dit in het voordeel werken van een starter. Je bent kneedbaar want je hebt nog geen vastgeroeste gewoontes, je bent op de hoogte van de laatste theorieën, je bent flexibel en leergierig. Natuurlijk zijn er meer voordelen, maar dit is vast een mooi begin toch?

Hoe kom je als starter dan aan tafel bij een werkgever? In principe moet je hetzelfde doen wat ook de “grote mensen” doen. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Probeer bij de “geboorte” van een vacature te zijn!

Toen ik dat aan mijn neef vertelde, viel hij nog net niet van zijn stoel. Netwerken??? Hij wist wel wat het was, maar niet precies hoe dat werkte.
Ik heb hem uitgelegd wat netwerken is en hem aangeraden zijn netwerk in kaart te brengen. De volgende stap is om contacten te leggen. Gezien het feit dat het een heel sociale jongen is zal dat wel lukken.

In het Financieel dagblad las ik onlangs een artikel van Mirjam Sterk. Zij is ambassadeur voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Zij signaleerde dat op scholen weinig tot geen aandacht is voor loopbaanvaardigheden en dat de jeugd niet weet hoe zij zich op de arbeidsmarkt moet “verkopen”.
Scholen moeten naar mijn idee hier meer aandacht aanbesteden. Ook aan het feit onder andere dat werkgevers een ieder die solliciteert vaak even “googlen”. Als er op facebook foto’s staan in vreemde poses kan dit tegen je werken. De jeugd moet hier zo vroeg mogelijk op gewezen worden. Het gaat niet alleen om kennisoverdracht op scholen maar ook om het aanleren van vaardigheden om de arbeidsmarkt te betreden.

Comments (1)

 1. In mijn werk merk ik dat jongeren veranderen op het moment dat zij hun eerste zaterdagbaantje hebben.
  De betaling van werk wordt hen duidelijker. Dit vertaalt zich ook in meer serieuze aandacht voor schoolwerk.

  Maar ook hun houding wordt trotser en de sociale omgangsvormen verbeteren.

  Al met al zaken die bij een sollicitatie meehelpen.
  Als ik daar met leerlingen over praat valt bij hun vaak het kwartje.
  In de zin dat zij meer een toekomstperspectief voor hen zelf zien

  Vriendelijke groet,

Leave a Comment