Wie ben ik?

Wie ben ik?

Een tijdje geleden raakte ik op een netwerkbijeenkomst in gesprek met een vrouw. We hadden elkaar vaker gezien en gesproken, maar op een of andere manier raakten we verdiept in een diepgaand gesprek. Het  werd een zeer persoonlijk  gesprek en beiden voelden we ons prettig hierbij.

Het gesprek ging over een van de bekendste coach vragen: wie ben ik? Zij vertelde dat zij een “pleaser”  is en iedereen het altijd naar de zin wil maken. Ook in haar werk deed en doet ze dat nog steeds. Wat ik sterk van haar vond is dat zij zelf heel goed wist aan te geven hoe zij een “pleaser” is geworden. Het kwam vanuit haar jeugd. Ik luisterde vol aandacht en bewondering naar haar verhaal. Wat een zelfkennis en een kracht!

Als coach kon ik het niet laten om haar vertellen dat een persoon meerdere “ikken” heeft, zonder dat men een gespleten persoonlijkheid heeft.  En dat bij haar de “pleaser” kennelijk achter het stuur van de auto zit en haar andere “ikken” op de achterbank zitten.  Haar “pleaser” wil haar beschermen tegen conflicten en wil de sfeer goed houden.

Na ons gesprek bleef door mijn hoofd spoken: wie kent zichzelf echt? Je zou bijna zeggen: wie is “ik” ?

In het boekje “ik (k)en mijn ikken”  van Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn worden de verschillende “ikken” uitgebreid beschreven.  Leuk om te lezen en zeer herkenbaar. 

Zij onderscheiden onder anderen de volgende “ikken”

De Pleaser

Hij houdt er van het iedereen naar de zin te maken. Niets is hem teveel als de ander maar gelukkig is. Hij heeft een open en persoonlijke uitstraling en glimlacht veel.

De Pusher

Hij streeft ernaar het maximale uit het leven te halen.  Druk, druk, steeds een schepje er bovenop doen. Je herkent hem aan een gejaagd tempo en to do lijstjes.

De Rationele Denker

Hij is alleen geïnteresseerd in feiten en de objectieve werkelijkheid. Hij is koel en afstandelijk, analyseert, redeneert.

De Innerlijke Criticus

Hij voorziet je permanent van commentaar. Hij wijst er je er voortdurend op als je iets verkeerds doet

Het Innerlijke Kind

Hij is gevoelig, open, intuïtief en ontvankelijk. Hij kent angst, verdriet, pijn, plezier, liefde. Het uit zich via je lichaam: angstzweet, brok in je keel etc.

Wie zit er bij jou achter het stuur? Wie ben je?

Leave a Comment